Terra-saken En ny rettsskandale

Time to read
3 minutes
Read so far

Terra-saken En ny rettsskandale

Tue, 11/12/2007 - 22:57
Posted in:
0 comments

Det kan hende at Terra-meglerne er skyldige i ett eller annet, som bare det. Men, det kan like gjerne hende at Terra-meglerne ikke er skyldige – i noe. Har dere tenkt på det?

Jeg tar ingen side her, men jeg ser hva som har skjedd, og det jeg ser må jeg få lov å kommentere.

Domstolene var – jeg sier var – ment å være et vern for enkeltmennesket mot overgrep fra det offentlige og allmennheten. Dette er ikke noe jeg har funnet på. I dette rom var det meningen at begge parter, under den samme lov, med de samme våpen, skulle få lov å angripe og forsvare. Ikke nå lenger.

Hvor ble det av Knut Anders Opstads rettssikkerhet? Han ble utsatt for nesten det samme som meg.

Tenk dere et annet men dog lignende bilde. Hvor urettferdig vil ikke følgende situasjon oppleves: Du kjører dine barn på skolen, følger disse lurifaksene til døren, smiler og er i ferd med å si hadet da Rektor – uten at du egentlig oppdager eller forstår noe – foran alle barna og foreldrene, hopper frem og kliner et balltre rett i hue på deg og ber deg ryke og reise mens blodet siler ned kinnet, og barna, ja, hvordan tror du de opplever det hele?

Mennesker som tror de kan gjøre hva de vil, gjør det! Domstolen gir ikke lenger denne beskyttelsen som var grunnmotivet for opprettelsen av den. I Norge synes det som om hvem som helst med et middels godt nettverk kan ta kontakt med en dommer og si til ham at; du, nå skal du høre. Den derre personen her, du har sikkert hørt litt om han her og der, han er ikke god, skjønner du. Han har for så vidt tenkt å rømme også, tror vi, og så er det nå slik at vi har ikke så lyst å tape disse pengene som vi svei bort uten å bruke hue. Men det trenger ikke du å tenke på.

Dommeren, som kanskje er en fullmektig på første året, livredd for å gjøre feil, lar seg styre. – Du har sikkert lest i avisen om saken. Vi har sølt bort alle penga i kommunen, for mange år fremover, og det er egentlig han derre megleren som har skylden. Han var så rask i huet, så, og ærlig talt, vi forsto ingen ting av det han sa, så du skjønner vel det at vi ble lurt, ikke sant? Han har ikke bare lurt oss, han har lurt hele kommunen, ja, flere kommuner, masse mennesker som kanskje ikke får kjøpt pressanger til sine kjære, og har du hørt det?; han tjener syv millioner i året, eller noe. Det er vel opplagt at han ikke har gjort noe for å få slike beløp, ti ganger mer enn vår lønn.

Selv om dette er sant, hvert eneste ord, så skal vedkommende likevel ha den beskyttelsen som prosesslovene var ment å gi, eksempelvis å få lov å svare på anklager. Det er viktig å ha i minnet.

Dommeren, han tenker ikke lenger, han lar følelsene få ta full kontroll over det aller viktigste han lærte på jussen, og drar i vei med en hemmelig kjennelse. Dette, folkens, uten å ha sett sakens dokumenter, peker atter engang imot hemmelig rettergang. Og det, det hadde aldri Grunnlovskonsipistene i tankene da de for noen år siden satt på Eidsvoll og tenkte på land og folk.

Men sa jeg at dommeren lot følelsene styre? Vell, det er vel ikke helt korrekt, for en dommer har jo sin karriere å tenke på. Han kan jo ikke finne på noe så dumt som å avsi en hemmelig kjennelse, vel? For da mister han jo jobben tvert. Nei, dere må nok åpne øynene litt mer for muligheten for at det eksisterer korrupsjon i de norske domstoler. Ingen ved sine fulle fem ville finne på å foreta noe så vanvittig som å avsi en hemmelig kjennelse, med mindre 1) dommeren har særdeles gode grunner for gjøre det, 2) dommeren er særdeles mentalt syk, eller 3) dommeren har fått særdeles godt betalt.

Som sagt, jeg aner ikke hva grunnlaget er for avgjørelsen i denne konkrete saken. Media har derimot ikke fått ut noe mer enn at det er avsagt en hemmelig kjennelse. Hemmelige kjennelser, uten noe grunnlag overhodet, har jeg sett mer enn nok av, og da må jeg få lov å kommentere dette tilfellet som ligner stygt på hva jeg har sett tidligere; Dommerovergrep og åpenbar forpurring av en rettferdig rettergang.

Jeg lover dere, dette kommer til å fortsette i alt større tempo, dersom ikke dere, velgerne, folket, gjør noe. Og hva tror dere ikke dette gjør med det enkeltmennesket som systemet her søker å knekke, før det har fått vite hva det slåss mot? Det ser virkelig mørkt ut.

Hva tror dere forresten kommer til å skje i meglermiljøet etter dette? Og andre lignende miljøer? Snart vil ikke noen tørre å gjøre noe, for her står man i fare for å miste alt man har, før man overhodet har fått høre argumentene som vårt rettssystem hadde i tankene at du skulle få forsvare deg mot, før staten eventuelt tok alt du hadde.

 

hjb