Flyplassikkerhet? – det er innendørs, det

Time to read
2 minutes
Read so far

Flyplassikkerhet? – det er innendørs, det

Tue, 22/04/2014 - 17:17
Posted in:
0 comments

I går og i dag kunne vi lese verden over – også i VG – at en gutt på 16 år hadde fløyet med Hawaiian Airlines fra San Jose International Airport (Silicon Valley's egen flyplass) til Maui (Hawaii), og det som blindpassasjer i en av flyets hjulbrønner. Gutten hadde altså klart å gå inn på datanerdenes egen flyplass, finne seg et fly, klatre opp i hjulbrønnen og legge seg til rette for en hasardiøs flytur til et varmere sted – alt dette uten å bli verken stoppet eller sett.

 

Dette er vel noe av det mer elendige journalistarbeidet jeg har sett så langt denne uken. Jeg mener, hver gang en med burka har hostet feil på et fly, eller har vært uheldig med ordvalget i innsjekkingen, eller en med Iransk opprinnelse har latt skjegget gro og har begynt å leke med radiostyrte fly, eller en med Afghansk opprinnelse er blitt sett i nærheten av en hule, så roper de så sørgelig paranoide lederne i USA, Norge og de andre NATO-landene og (selvsagt) alle deres fans: TERRORIST! Vi blir angrepet!, men når en mann velger seg ut et fly, dette etter å ha tatt seg en tur inn på teknologinerdenes strengt bevoktede flyplassområde hvor alle sikkerhetsansatte – vakter, politimenn, nasjonalgardister, soldater, FBI-agenter, CIA-agenter, FEMA-agenter, FDA-agenter, DEA-agenter og alle andre som med en nervøs finger på avtrekkeren passer på trafikkantene – betrakter enhver passasjer som terrorist til det motsatte er bevist, ja, da har plutselig alle glemt alt om sikkerhet og synes til og med at historien er helt fantastisk, et mirakel har skjedd. Awesome!

Ja, historien er fantastisk, ikke fordi blindpassasjeren overlevde, men fordi dette viser hvor enkelt det er for hvem som helst, når som helst, å gå bort til et hvilket som helst fly for å plassere alt fra pakker fylt med brunost, knekkebrød, pepper og salat til sine slektninger der hvor flyet skal lande, til bomber. Alle verdens mest anerkjente mediehus, også lille VG, var opptatt av hvordan denne amerikaneren hadde overlevd. Ingen var opptatt av hvordan han kom seg gjennom alle USAs paranoide sikkerhetstiltak. Og ikke minst; ingen var opptatt av det store bildet – konsekvensene av at hvem som helst har tilgang til uteområdene på NATO-landenes flyplasser.

Nå kommer jeg vel til å gjøre landenes ledere enda mer paranoide, men det får bare våge seg. Det som virkelig burde skremme vannet av den høyst schizofrene NATO-ledelsen, er det faktum at denne gutten hadde rømt hjemmefra og følgelig handlet spontant. Flyturen i hjulbrønnen var altså ikke planlagt. Tenk da på hva onde hjerner kan få til dersom de først setter seg til å planlegge å korrumpere sikkerheten på en flyplass og deretter korrumpere flyet i seg selv.

San Jose International Airport må vel antas å ha den samme sikkerheten som resten av NATO-landenes flyplasser, og – i lys av denne historien – må vi jo da kunne sidestille den generelle flyplassikkerheten med det å bolte igjen fire etterfølgende ytterdører med 30 forskjellige låseanordninger på hver, kreve nakenskanning, tre forskjellige ID-kort og rent rulleblad fra den som vil passere, samt tillate maks én uåpnet flaske vann per passerende, mens husets fem ulåste bakdører er ubevoktet og alle husets vinduer står på vidt gap.

At terrorfrykten er en vestlig skapt idé, blir bare klarere etter dette.

Ha en fin dag.

 

Herman J Berge
I eksil

Nuku'alofa