Regjeringsadvokaten

Regjeringsadvokaten, saksomkostninger og tvangsfullbyrdelse

Oppigjennom årene har jeg en rekke ganger fått spørsmål om regjeringsadvokatens omkostninger og hva man kan gjøre med slike krav. Jeg har argumentert for at staten er selvprosederende og ikke har krav på saksomkostninger relatert til salær, og at dette må gjøres gjeldende ved innkreving. Flere synes etter hvert å ha oppfattet problematikken, og tiden er derfor moden for å samle sammen mine gamle argumenter i et forsøk på å klargjøre de mest sentrale problemstillinger.

Bertelsen-saken – misforstått av pressen

Mobberne i Bergen tingrett
Jeg snakket en del med Bertelsen i 2002-2003, og allerede den gang fortalte han meg hvordan tingrettens dommere hadde frosset han ut og hvor han eksempelvis ble sittende og spise sine måltider, alene. Det er neppe den yrkesgruppe som samler flere psykopater enn dommerstanden, og faller man først ut med et kobbel av denne karakter, er slaget egentlig tapt før det har begynt. Jeg har sett hvordan dommere kan mobbe parter, og kan lett forestille meg hvordan disse dommerne mobber sine egne kolleger.

Opptakten til Dommen mot tingrettsdommer Tor Bertelsen

Tilbake til Bertelsen-dommen. Ved nærmere lesing i avisene skulle det derimot vise seg at det ikke var avsagt noen dom. Det hele var bare tull. Det som hadde skjedd var at tingrettsdommeren som sto bak dette stuntet, Torkjel Nesheim, hadde sendt en e-post til kommandør og regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs og lovet ham et resultat.

Manglende dommerforsikring - Høyesteretts avgjørelse i Flexiped-saken

Dommerforsikringen

sett i lys av Flexiped-saken

 

 

1. Innledning

2. Problemstilling – domstolenes uavhengighet og dommerforsikringen

3. Domstolenes uavhengighet

3.1 Domstolenes uavhengighet – slik staten ser det

3.1.1 NOU

3.1.2 Dommerforeningen

3.1.3 Høyesterettsdommer Hans M. Michelsen

3.1.4 Domstoladministrasjonen

Victories against Norway in the ECHR

Most people familiar to these cases know that I was the Riis-familie’s representative before the Court in Strasbourg. This question has nevertheless arose as a Legal500 lawyer, Ole Kristian Aabø-Evensen (under investigation for committing serious crimes), claims to have won at least one, maybe two of these cases, and hence has collected the economical outcome of the ECHR-judgement.