Rasputin på slottet

Time to read
2 minutes
Read so far

Rasputin på slottet

Fri, 15/02/2013 - 20:24
Posted in:
0 comments

I dag kunne vi lese i VG at Haakon Magnus Haraldsønn har lyst ut stilling for sin kones nye personlige rådgiver, mens konen på sin side igjen – tilsynelatende – tok saken i egne hender og ansatte en av sine nære venner.

Så, hva er galt med denne artikkelen? Eller for å si det med Donald Duck's aktivitetssider; finn én feil.

VG forsøker å få dere til å tro at det som er galt her, er at Haakon Magnus' kone har ansatt en god venn i stedet for å vente med å ansette en annen etter at Haakon Magnus har fått gjennomført sin ansettelsesprosedyre. Vel, hva er det som er så galt med å hyre inn en god venn som ”personlig” rådgiver? Altså; dersom jeg var lat, arbeidsløs, tappet for krefter, og ikke hadde særlig forståelse for det som skjedde rundt meg, men like fullt vasset i penger og var opptatt med å sikre denne skjebnens tilstand, hadde jeg selvsagt ikke ansatt hvem som helst som min personlige rådgiver. Jeg hadde gjort som konen og Alexandra Feodorovna (som for øvrig hatet sitt russiske folk så langt inn i ryggmargen som det var mulig å komme), og tatt til meg en person som jeg var rimelig sikker på at ikke ville meg uvel. Good for you, Mette!

Det som er galt her er Bilderbergeren og Davospendlerens subtile handlinger. Med sin utlysing av stillingen har han søkt å villede dere til å tro at slottet selvsagt oppfører seg like pent og ordentlig som resten av den offentlige forvaltning. Selvsagt gjør ingen av dem det – og selvsagt var Haakon Magnus på det rene med hvem konen kom til å ansette – men det hele blir så mye verre når denne gjengen forsøker å lure oss, slik Haakon Magnus igjen har gjort. Ikke det, isolert sett forstår jeg han. Fremtiden som Konge og despott over et folkeslag som har vært vant med å la seg dupere, ser heller dyster ut, og for å sikre seg og konens sutalause fremtid, må alle midler tas i bruk, også å villede den ignorante allmue.

Når vi nå først er inne på ansettelser på slottet (og derved økonomi), så er jeg fristet til å si noen ord om dette. Altså, det er den lavere allmue som betaler mest for å holde liv i denne institusjonen, uten egentlig å vite eller bry seg om hvorfor. Dersom de folkevalgte eksempelvis skulle ha fått det for seg å føre en mer edruelig sosial- og lønnspolitikk overfor Huset Haakonsen, ville sistnevnte ha måttet skjære ned på sløseriet med varmekabler i sokkene, temperert tannpasta, knirkefri parkett, gullforgylte håndtrykk, datastyrte garderober, tidsklemmebesparende bilpark, og den stadig mer populære og økende stab av personlige rådgivere til alle Husets medlemmer. Den som klarer å huske noen år tilbake, vil kanskje også huske beløpet som var satt av for oppussingen av murblokken som Sonja og Harald bor i; 170 millioner. Sluttbeløpet, derimot, ble litt sånn Mongstad; 511 millioner, og det takket være – i følge Statsbygg – den krevende brukeren; altså Sonja…åja, og Harald.

Og siden jeg nå engang vet så lite om ting bak kulissene, så kan jeg jo dele litt av min uvitenhet med dere. Einar Riis var jo av gamlefar Olav blitt tildelt stillingen som konsul i Roma. Deretter fikk han seg en stjerne av samme mann; St. Olavs medaljen, dette – i følge Einar selv – for å ha sørget for å servere gratis kanapeer og god drikke (hver dag) til eliten under de olympiske leker i Roma i 1960. Ti år senere sørget Kongen for å frata Einar hans konsulstilling. Mon tro hvorfor? I tiden før dette hadde Riiserne det med å få besøk av ”tøsen”, som Einar kalte Sonjas mor for. Han snakket jo litt nedsettende om Dagny (ja, begge Dagny'ene, altså både konen og hennes eldre navnesøster), dog tror jeg disse Einars sure oppstøt skyldtes at Harald ikke var særlig lysten på å hjelpe ekteparet Riis i de senere år av deres liv, og jeg ser jo nå at de absolutt kan ha hatt sine grunner. Å være Konge og samtidig støtte oppunder millionutbetalinger til en internasjonal bande, er ikke særlig kjekt å ha på seg. Det var jo galt nok å måtte besøke bestevennen på Bastø, om han ikke i tillegg skulle vikle seg inn i Riis-familiens kriminelle aktiviteter, som endog kunne involvere ulovlig salg av norskproduserte krigsartikler, deriblant tungtvann. Nei, det får være nok om Huset Haakonsen for denne gang.

Ha en fin dag.

 

Herman J Berge
I eksil

Nuku'alofa